Skip to main content

MOAward: Onderzoeksbureau van het Jaar 2023           Trotse FD Gazelle '20, '21, '22, '23 én 2024!

+31 (0)30 22 71 937

Nr. 1 hit voorspellen

Hersenactiviteit voorspelt de volgende nummer 1 hit

Nikki Leeuwis

Eindverantwoordelijke voor dit onderzoek

Ook neuromarketing inzetten? Neem contact op met:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hoofdvraag

Kan hersenactiviteit de volgende nummer 1 hit voorspellen?

Je kent vast wel de radiospelletjes zoals repeat of niet van Qmusic of Maak ‘t of kraak ‘t van 538 waarbij het publiek kan stemmen of een bepaald lied een hit gaat worden. 

Natuurlijk is het succes van een nummer van ontzettend veel factoren afhankelijk, zoals het draaien op de radio, mond-op-mond reclame en geïnvesteerd marketingbudget. Maar in hoeverre is de hersenactiviteit van de luisteraars - hun emotionele reactie - belangrijk?

Praktische implicaties

Dankzij neuromarketing zijn we in staat om:

  • Te bepalen welk nummer van een album de meeste potentie heeft om een nummer 1 hit te worden
  • Te kiezen welk album uit meerdere opties de meeste potentie heeft om een groter publiek te bereiken
  • Een keuze te maken wat het beste nummer is bij je reclame
  • Het succes van filmtrailers of reclames te testen.

Achtergrond van dit onderzoek

Binnen de entertainmentwereld is al heel wat onderzoek gedaan naar de relatie tussen hersenactiviteit en populariteit, maar dit was voornamelijk op het succes van filmtrailers gericht. Al eerder publiceerden wijzelf ook een stuk over het voorspellen van het succes van een film nadat we de hersenactiviteit hadden onderzocht bij onze respondenten. Het testen van films is ook erg toegankelijk door de overload aan IMDB scores, verkopen tijdens het openingsweekend, en discussies op sociale media.

 Ook over muziek is genoeg data te verzamelen. Met de toename van digitaal streamen zijn cijfers bekend over bijna alle aspecten van muziek en haar populariteit. Hoog tijd dus om eens te testen in hoeverre de hersenen van een gemiddelde Nederlander een gokje kunnen doen wie de nieuwe Justin Bieber wordt in 2021!

 

Gereedschapskist Nummer 1 Hit Voorspellen

Het brein op Spotify: wat doet de streams toenemen?

Voor dit onderzoek hebben we bij Unravel 31 respondenten uitgenodigd, in de eerste week na de release van een pop- en een R&B-album. In een comfortabele huiskamer setting luisterden zij naar 24 seconden van elk nummer op beide albums, terwijl wij hun onbewuste emotionele ervaringen meten met EEG. Na elk fragment gaven de respondenten ook nog hun persoonlijke mening over het fragment op een vijfpuntsschaal.

 Drie weken later bekeken we op Spotify hoe populair de verschillende nummers toen waren. Het aantal plays drie weken na de release zou een reflectie zijn van early-adopters en ook al de eerste tekenen van exponentiële groei die vaak gepaard gaat met populariteit op Spotify. 

Ook 10 maanden later zijn we een keer extra de data in gedoken om te zien in hoeverre onze voorspellingen stand hielden. 



Zijn The Beatles een hit?

In de geschiedenis hebben we vaker gezien dat een bewuste mening of redenering niet altijd reflecteert wat de menigte vindt. Zo werd bijvoorbeeld het lied ‘I want to hold your hand’ van de Beatles in 1963 bestempeld als een flop tijdens het programma Top of Flop van de VPRO, maar werd het later een wereldhit. 

Ook rapporteerden wij al in een eerder blog over de uitgesproken stemmingsvoorkeuren en de onbewuste uitslag daarvan. Hier bleek dat op basis van 20 respondenten de verkiezingen net zo goed voorspelden als een peiling van Maurice de Hond waarbij 3000 Nederlanders werd gevraagd wat ze gingen stemmen. Er zijn hier dus 2980 respondenten extra nodig om een gelijkwaardige inschatting te maken, de individuele rating van onze 20 respondenten boden geen voorspellende waarde voor de verkiezingsuitslag.


Op het gebied van muziek zagen we dan ook dat de subjectieve rating van onze 31 respondenten niet voldoende was om de verdeling van luisteraars over de nummers op Spotify uit te leggen. Daarmee werd bevestigd dat de mening van een kleine groep zich niet laat vertalen naar het gedrag van de menigte.

Als vragen niet werkt: synchrone
hersenactiviteit

Daarom hebben we ook een metric berekend over de hersenactiviteit van de respondenten; neurale synchroniciteit. 

Dit is de mate waarin de respondenten tijdens het muziekfragment dezelfde hersenactiviteit laten zien en dus hetzelfde ervaren. Dit is weer een indicatie van hoe betrokken de respondenten gemiddeld zijn bij de content - want wanneer je bent afgeleid, komt de hersenactiviteit minder overeen - en dus in hoeverre de muziek als meeslepend en engaging ervaren werd.

Enkel en alleen op basis van deze metric waren we in staat om 40% van de variantie in het aantal keer dat het nummer was afgespeeld in de eerste 3 weken te verklaren en zelfs 10 maanden na de release verklaarde deze metric nog 39% van de variantie.  

Wat een belangrijke factor bleek in het aantal keer dat een bepaald nummer beluisterd werd, is het feit of het nummer wel of niet als een single was uitgebracht. Het uitbrengen van een single brengt vaak extra promotie met zich mee en dit is ook vaak het nummer waar het meeste marketingbudget in wordt gestopt door het platenlabel. 

Door deze factoren te combineren, kan een voorspellend model gecreëerd worden waarbij neurale synchroniciteit en het uitbrengen van een single als voorspellers functioneren. Voor het platenlabel zou dit een unieke methode zijn om te bepalen welk nummer van een plaat moet worden uitgebracht als single, en welke niet.

En wat blijkt? Het voorspellen van het aantal plays op Spotify was tot 62% te verklaren door de mate van neurale synchroniciteit en de release van een single. Dit betekent dus dat het uitbrengen van een promotionele single in combinatie met een hoge engagement, de weg naar succes aangeeft voor de nieuwste top 40 hit.

Muziek = Verhaal x emotie

Omdat muziek de plek is waar verhaal en emotie samenkomen, is het niet gek dat dit uitgelegd kan worden door een collectieve reactie in het brein. Dit is ook voor communicatie een essentiële tool en de metric wordt daarom ook veel ingezet in neuromarketing onderzoek.

Voor platenlabels is dit dé manier om bij een volgende release te kiezen welke single er uitgebracht moet worden. Wanneer je het meest breinvriendelijke lied selecteert en deze extra gaat promoten, zijn de luisteraars meer engaged en daarmee wordt het lied meer afgespeeld op Spotify en andere streamingdiensten. En zodra het meer wordt afgespeeld, begint de exponentiële groei die gefaciliteerd wordt door de algoritmes en playlists van de streamingdiensten, waardoor het nummer vervolgens nog populairder wordt. Op deze manier is neuromarketing klaar om de muziekindustrie naar de volgende stap te nemen!



Neuromarketing voorbij de
entertainment industrie

Daarnaast bieden de resultaten ook kansen voor communicatie en commercial onderzoek. 

Naast dat er opnieuw gevalideerd is dat neurale synchroniciteit zich goed laat vertalen naar het gedrag van de menigte, levert het ook een extra bewijs voor onderzoek naar multimedia. 

Een betrouwbare meting van succesvolle communicatie, zorgt ervoor dat het uitvragen van subjectieve meningen niet langer nodig is om echt tot de kern van de boodschap te komen. 

Optimalisatie door middel van gelijkheid in hersenactiviteit kan accuraat voorspellen wat het gedrag zal zijn en daardoor een boost voor je merk teweeg brengen!    

Meer weten? Lees het gepubliceerde paper over dit onderzoek hier.

Wil je ook meer inzichten, zekerheid en omzet met neuromarketing?

Duik in het brein van de klant met Unravel Research

Laten we koffie drinken

Unravel Research onderzoekt met Eye Tracking en EEG precies wat de klant u niet vertelt. Zo maken wij uw winkel, website en reclames effectiever.

Benieuwd hoe jouw merk kan profiteren van neuromarketing-onderzoek? Tim laat je graag zien hoe marktonderzoek nooit meer hetzelfde zal zijn.


Onze klanten

We mean business with